top of page

Joogakoulu: Hengitä oikein



Tällä kertaa tarkastelemme liikkeitä, jotka avaavat, vahvistavat ja kiertävät rankaa. Liikkuvan selkärangan lisäksi tarvitsemme hyvät ja vahvat selkälihakset. Pitääksesi selästäsi hyvää huolta sinun tulisi kiertää selkärankaasi päivittäin kaikkiin suuntiin.

Mikäli kuitenkin olet luonnostasi notkea ja lihaksesi ovat heikot, ole erityisen tarkka. Jäykkiä lihaksia voi työstää, jolloin rajat ja kipu tulevat vastaan luonnollisesti. Vaara piilee, jos kuulut yliliikkuvien ihmisten ryhmään. Tällöin liikkeet voivat tuntua helpoilta, mutta haaste on käyttää lihaksia oikein, ettet kuluta niveliä ja riko paikkoja. Aloita helpoista joogaliikkeistä ja siirry hiljalleen kohti haastavampia asanoita.

Syvennytään aluksi liikkeisiin vielä vähän enemmän. Kuvittele olevasi kahden seinän välissä, kun laskeudut alas trikonasanaan. Opi taivuttamaan ylävartaloa ja niskaa sivuttain. Liike avaa rintakehää, vahvistaa jalkojen lihaksia ja antaa ala-selälle pienen kierron. Molemmat jalkapohjat ovat vahvasti vasten lattiaa. Mikäli tunnet kipua niskassa tai tiedät kärsiväsi esimerkiksi kaularangan sairauksista, anna katseen levätä suoraan eteenpäin tai kohti lattiaa. Käsi voidaan pitää kyljellä tai kohtisuoraan ylös.


Ohjaaja Liisa Erika Taivasmaa opastaa hengitysharjoitukseen.

Avaa ja vahvista rankaa

Marichyasanoita on useita erilaisia. Valitsin juttuun mahdollisimman helpon version, josta on hyvä aloittaa. Liikkeessä syntyy kiertoliike, joka vaikuttaa suotuisasti koko selkärankaan. Kiertoliike pidentää ja notkistaa selkää ja hieroo samalla alavatsaa ja sisäelimiä. Älä nojaa liikettä tehdessäsi taaksepäin vaan pysy mahdollisimman ryhdikkäästi keskellä.




Bhujangasana vahvistaa ja avaa koko selkää. Se virkistää ja elävöittää rintakehän aluetta. Rangan ongelmista ja vammoista kärsivien tulisi tehdä liikettä ainoastaan lääkärin luvalla tai kokeneen joogaopettajan ohjauksessa. Liikkeen jälkeen tulisi levätä lapsen asennossa rentouttaaksesi selän lihakset.


Hengitä oikein


Sitten muutama sana hengityksestä. Mitä tapahtuu, kun me synnymme tähän maailmaan? Vedämme syvään henkeen ja toisinaan huudamme, siis aika usein. Uskon sen jopa olevan kivuliasta. Keuhkomme suorastaan räjähtävät auki, ja meidän pitää hengittää itse. Ilman henkeä, hengitystä, emme olisi olemassa.


Hengitys on tapahtumasarja, jolle annamme kuitenkin vain harvoin huomiota. Se tapahtuu automaattisesti ja ilman suurempaa tietoisuutta, mutta valitettavan usein väärin. Kuinka on mahdollista, että kehon luonnollinen tehtävä toimia voi olla väärin? Vastaus on siinä, että hengityslihaksemme saattavat tulla laiskoiksi ja lopettaa optimaalisen sisään- ja uloshengityksen.


Me voimme selviytyä muutamia päiviä juomatta vettä ja kuukauden ilman kunnollista ruokaa, mutta kuinka pitkään selviydymme hengittämättä ilmaa keuhkoihin? Joogan vanhoissa teksteissä Hatha Jooga Pradipikassa sanotaan: ”Elämä on jakso kahden hengityksen välissä; henkilö, joka hengittää puoliksi, elää puoliksi. Se, joka hengittää oikein, saavuttaa kontrollin koko olemassaolosta. Muinaiset joogit taisivat olla hyvinkin tietoisia siitä, kuinka tärkeää koko kehon hyvinvoinnin kannalta on hengittää oikein. Hengitys on koko olemassaolomme perusta.


Me voimme jakaa hengityksen tapahtumasarjana kolmeen osaan: vatsan alue tai pallea-hengitys, interkostaalinen tai puolivälihengitys ja klavikulaarinen eli ylähengitys. Seuraavalla harjoituksella voit lisätä tietoisuuttasi. Harjoitusta kutsutaan joogahengitykseksi. Voit kokeilla sitä turvallisesti kotona tai tai opettajan ohjauksessa joogatunnilla.


Joogahengitys

Hengitä rauhallisesti sisään ja anna alavatsan laajentua. Koeta hengittää ilman ääntä tai ainakin niin hiljaa kuin mahdollista. Alavatsan laajennuttua täyteen mittaansa ala laajentaa rintakehääsi ulos- ja ylöspäin. Vedä hengityksen päätteeksi solisluita ja hartioita kohti päätäsi.


Koko prosessin tulisi olla yksi yhtäjaksoinen liike ilman pysähdyksiä. Sinun ei tulisi pakottaa hengitystä tai antaa sen nykiä. Kehon tulisi olla kauttaaltaan rento.


Ala nyt hengittää ulospäin. Rentouta ensin solisluut ja hartiat. Anna rintakehäsi tyhjentyä, liikkua alas kohti jalkoja ja sitten sisään. Anna vatsan alueen tämän jälkeen pienentyä, ”supistua”. Koeta tyhjentää keuhkot – pakottamatta! – niin tyhjiksi kuin mahdollista vetämällä vatsan aluetta kohti selkärankaa. Muista, että liikkeen tulee olla harmoninen ja tasainen. Tämä päättää yhden kokonaisen kierroksen joogahengitystä. Pidätä hengitystä hetken ja aloita harjoitus uudelleen.


Ensimmäisellä kerralla voit tehdä viisi kierrosta. Päivittäin voit lisätä muutaman kierroksen. Lopulta kymmenen minuuttia joogahengitystä joka päivä on erittäin hyvä ja tarpeellinen määrä. Tehtyäsi harjoitusta jonkin aikaa huomaat, kuinka liike tapahtuu kuin itsestään, luonnollisesti. Muutama minuutti joogahengitystä päivittäin voi tehdä ihmeitä!






ความคิดเห็น


bottom of page